Hanımın Çiftliği

Orhan Kemal'in romanı.
Üçlemenin ikinci kitabı olan eser, Vukuat Var adlı romanın devamıdır. Üçlemenin son romanı ise Kaçak'tır.

Özet

Üçlemenin ilk kitabında Adana'da bir fabrikada işçi olan Güllü, sevgilisi Kemal öldürülünce ailesinin kendisini vermek istediği Ramazan'la evlendirilmek üzere Ramazan'ın zengin dayısı Muzaffer Bey'in çiftliğine gitmek zorunda kalmıştı. 
Güllü çiftliğe geldikten sonra da sevmediği bu adamla evlenmemek için direnir. Muzaffer Bey ise çapkın bir adamdır. Ramazan, çiftliğin kahyası ve adamları Güllü'yü Muzaffer Bey'den uzak tutmaya çalışsa da başaramazlar. Bey, Güllü'yü çağırtır, görünce de pek beğenir ve kendine alır. Güllü şimdi lüks hayata alışmış, Serap Hanım olmuştur. Lüks arabada şehre, kulüplere, toplantılara gider. Köy ve çiftlik halkı Muzaffer Bey'in tutumuna kırılmıştır. Kahya Yasin Ağa çiftlikten ayrılmıştır. Yeğeni Ramazan ise kendisini öldüreceğini söyler bunun üzerine Bey, yeğenini çiftliğin ortasında döverek çiftlikten kovar. Çiftlik yönetimi boşalınca Güllü'nün babası Cemşir ile Berber Reşit fırsattan yararlanıp çiftliğe yerleşir.
Muzaffer Bey'in düşmanı olan Habib, üyesi olduğu yeni parti, seçimleri kazanırsa Muzaffer Bey'in işgal ettiğini düşündüğü topraklarını geri alacağı ümidindedir. 1954 seçim sürecinde Muzaffer Bey'in de aynı partiye girmesi üzerine Habib, Bey'i pusuya düşürüp öldürür. Katil bulunamaz. Çiftlik, Serap Hanım'a kalmıştır. Çiftlik artık Hanımın Çiftliği olarak anılmaktadır. Serap, çiftliğin avukatı Erdoğan ile evlenmeyi düşünmektedir. Erdoğan bir gün yine toprak çekişmesi yüzünden Habib'in kardeşine hakaret eder. Habib ve kardeşleri de bir gece çiftliği yakar. Habib, kendisini ele vermeyeceği sözü üzerine Muzaffer Bey'den emzikte bir çocuğu olan Serap'ın hayatını bağışlar. Davacısı olmadığı için sorgular boşa gidecek, çiftliğin kundakçısı bulunamayacaktır.

İlgili Sayfalar

Orhan Kemal

Eser Özetleri Konu Testi 1

Yararlanılan Kaynak

Edebiyatımızda Eserler Sözlüğü, Behçet Necatigil

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.