Susuz Yaz

Necati Cumalı'nın oyunu.
Yazar, oyunu aynı adlı uzun öyküsünden uyarlamıştır. 


Özet

Hasan Kocabaş, karısı öldükten sonra kardeşi Osman’la yaşamaktadır. Osman yeni evlidir. Hasan, bahçelerine bir havuz yaparak su yolunu kesmiş, aşağıda kalan komşu bahçelere su vermemeye başlamıştır. Komşuları Esma, Veli ve Hüseyin kendi bahçelerinin susuz kalmasından dolayı bu duruma karşı çıkar. Hasan ileride çiftlik kurma hayaliyle suyu tutmuş ve bunca yıllık töreyi çiğnemiştir. Komşularının uyarılarına rağmen suyu aşağı bahçelere salmaz. Osman, ağabeyinin yaptıklarını onaylamaz ancak elinden de bir şey gelmez. 
Bu duruma karşı öfkeli olan köylü ile Kocabaşlar arasında silahlı bir çatışma yaşanır. Çatışmada Veli vurularak ölür. Veli mavzerle öldürülmüştür. Mavzeri kullanan da Hasan'dır. Ancak, Hasan kardeşinden suçu üstlenmesini ister. Osman'ın karısı Bahar hamiledir. Osman da yakında askere gidecektir. Hasan, hapisteyken hem Osman'a harçlık göndermeye hem de karısına ve doğacak çocuklarına bakmaya söz vererek kardeşini ikna eder.  
Cinayeti üstlenen Osman yedi yıla mahkum olarak İzmir Cezaevine konur. Cezaevindeyken kocasını sürekli ziyaret eden Bahar, Osman'ın Denizli'ye naklolması üzerine kocasını ziyaret edemez olur. Kocasına mektup yazmaya başlayan Bahar, bir süre sonra mektuplarına cevap alamaz. Bahar, bir süre sonra Osman'ın cezaevindeki bir kavgada öldüğü haberini alır. Oysa mektuplara el koyan da Osman'ın öldüğü haberini yayan da Hasan'dır. Osman'ın öldüğü haberini aldıktan sonra bütün kolu kanadı kırılan Bahar, Hasan'ın zorlaması altında çaresiz kalır. 
Hasan böylece kardeşinin malına da karısına da el koyar. Bu arada Osman'ın cezaevinden bir arkadaşı Süleyman gelir ve Osman'ın iki ay sonra aftan yararlanarak çıkacağını bildirir. Bir süre sonra da Osman çıkagelir ve Hasan'la hesaplaşmak üzere karşısına dikilir. Osman, Hasan'ın üstüne yürüyünce Hasan tabancasını çeker ancak bu arada Bahar çifteyle Hasan'ı vurarak öldürür.

İlgili Sayfalar

Necati Cumalı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.