26 Aralık 2020 Cumartesi

Ek Eylem Konu Testi 1

1. Aşağıdakilerden hangisinde ek eylemin geniş zamanı kullanılmıştır?
A) Babam zeytinyağlı pırasayı çok sever.
B) Dert ortağımsın sen benim.
C) Bizi böyle görse çok gülerdi.
D) Her şeyden önce çok iyi iki arkadaştı.
E) Yağmur yağarsa gidemeyiz, dedi.

Tomruğu kazasız belasız aşağıya (I) indirse bile iş bitmiş (II) sayılmazdı. Derdin ancak yarısından kurtulmuş (III) olurdu. Çünkü yol tam orman idaresinin önünden (IV) geçiyordu ve başka yol (V) yoktu.
2. Parçadaki altı çizili sözcüklerden hangisi ek eylem almamıştır?
A) I      B) II      C) III       D) IV       E) V

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik zamanlı eylem yoktur?
A) Doktoru gördüm ama ilacı yazdıramadım.
B) İşe gidiyorsan geçerken beni de bırak.
C) Bu kadar güzel yemek yaptığını bilmezdim.
D) Geçen yaz gece kulüplerinde hep bu şarkı çalıyordu.
E) Mesai bitmeden iki koli daha bırakacakmış.

Bir zamanlar yalnızlık güzeldi Mısır'da
Seninle yepyeni bir göktü gidilirdi
Baktım mı, büyürdü bir zambaktı anımda
Şimdi bir gölgedir uzar ovalarımda
Böyle uyanırdım ya uyanmak değildi
Bir aşk demekti bu dünyada
4. Bu dizelerde kaç ek eylem (ek fiil) kullanılmıştır?
A) 6       B) 7       C) 8        D) 9         E) 10

Onun iki masalı vardı. Biri kendisinindi ve başka kimse bilmezdi. Ötekini ise dedesi almıştı ona. Sonra ikisi de yok olup gitti. Şimdi biz bunlardan söz edeceğiz. O yıl yedi yaşını doldurmuş, sekizine basıyordu.
5. Parçada kaç ek eylem kullanılmıştır?
A) 2       B) 3      C) 4       D) 5       E) 6

(I) Akşamın ilk karanlığıyla beraber bütün dükkanlar kapanmış, sokaklar boşalmıştı. (II) Bir fırının kepengi gürültüsüyle birden iniverdi. (III) Bir kahvenin camı ardında bir sürü insan duman içinde kaybolmuş gibiydi. (IV) Boğuk bir radyonun sesi derinden duyuluyordu. (V) Bu sokak kıyıya doğru uzanır, orada bir kaç yazlık gazino vardır.
6. Numaralanmış cümlelerin hangisinde ek eylem kullanılmamıştır?
A) I       B) II       C) III        D) IV          E) V

7. Aşağıdaki dizelerin hangisinde ek eylem farklı görevde kullanılmıştır?
A) Sizdekini arardım bırakıp bendekini
B) Baktım ki yaşamak güzeldi hâlâ
C) Dostlarım, bu türkü çocuklar içindir, gök mavisi
D) Sensin hep, sen, esen dallar arasından
E) Hoyrattır bu akşamüstüler daima

(I) Otlar hakkında daha pek çok şey biliyordu. (II) Alçaklarda biten gümüş renkli çayırları da çok severdi. (III) Acırdı da onlara. (IV) Pek tuhaftı bu gümüşe çalan ak otlar. (V) Başları hep havadaydı.
8. Numaralanmış cümlelerin hangilerinde ek eylem diğerlerinden farklı görevde kullanılmıştır?
A) I ve III      B) II ve III      C) II ve IV       D) I ve V       E) IV ve V

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir adıl ek eylem almıştır?
A) Yorganı üzerinden attı, ter içindeydi.
B) Herkes kadar biz de usanmıştık bu laflardan.
C) 
Ahmet kendi halinde sakin biriydi.  
D) Kalender ve babacan bir adamdı dedem.
E) Yarın oteldeki sunumu kim yapacak?

(I) Köpek, aslan, kedi, fare birer bahaneydi, (II) onun hedefi insanları adam etmekti. (III) Bir sıkardı beni, bir kızdırırdı. (IV) Hayvanları hayvan olarak kabul etse ne olurdu sanki! (V) Hayır ille de kıssadan hisse çıkaracak!..
10. Numaralanmış bölümlerin hangisinde bir eylemsi grubu ek eylem alarak yüklem olmuştur?
A) I       B) II       C) III       D) IV       E) V

11. Aşağıdakilerden hangisinde bir eylemsi ek eylem alarak yüklem olmuştur?
A) Böyle yağmaya devam ederse tüm köy yolları kapanacaktı.
B) Tüm suçu güvenlik görevlisi çocuğa yıkmaya çalıştılar.
C) Bu olaydan sonra uzun süre görüşmedik onunla.
D) Önemli olan katılmaktı ama biz sanki biraz abarttık.
E) Sevmek, sevilmek, hatırlanmak güzel şeyler.

12. Aşağıdaki dizelerin hangisinde farklı görevdeki ek eylemler birlikte kullanılmıştır?
A) evime gitmekten korkuyordum
sisler boğazıma sarılmışlardı
B) yağmurun altında yalnızım
ağzım elim yüzüm ıslanıyor
C) yukarda bulutlar yürüyordu
terk edilmiş bir çocuk gibiydim
D) sisler bulvarı ayaklanıyor
artık kalbimi susturamıyorum
E) bütün yaprakları sararmıştı
bütün bir sonbahar ağlamıştı

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem kullanılmamıştır?
A) Biz şiir yazmaya başladığımızda edebiyata onlar egemendi.
B) Halktan uzaklaşmış bir şiir, yabancılaşmış bir şiirdir.
C) Ben, İkinci Yeni dedikleri türde yazarken de toplumcuydum.
D) Bu şiiri, ortaya çıktığı dönemin şartları içinde değerlendirmelisiniz.
E) Hepsinin içinde belli belirsiz olsa da dünyayı değiştirme isteği vardı.

14. Aşağıdaki dizelerin hangisinde bir isim tamlaması ek eylem almıştır?
A) Dante gibi ortasındayız ömrün
B) Şaşırdım kaldım nasıl atsam adım
C) Kemal Paşa derler bir yiğit vardı
D) Sevmek kimi zaman rezilce korkuludur
E) Kaldırımlar, içimde yaşamış bir insandır

Ek eylemin geniş zaman çekiminde 1. ve 2. kişi ekleri ek eylem olarak görev yapar. Üçüncü kişilerde ise "-dir" eki kullanılır ancak bu ek çoğunlukla düşer.
15. Aşağıdakilerin hangisinde bu duruma bir örnek vardır?
A) Yaşadığımız bütün sıkıntıların sebebi sensin.
B) Kupanın yeni sahibi penaltılarla belli olacak.
C) Küçük kardeşim doğduğunda ben İstanbul'daydım.
D) Şirketimizin o gelecek vadeden elemanları nerede?
E) Yeni telefonuyla kısa film çekiyor seninki.

O zaman başından aşkındı derdi,
Mermeri oyardı, taşı delerdi.
Kaç yanık yolcuya soğuk su verdi,
Değdi kaç dudağa çoban çeşmesi!
16. Dörtlükte kaç ek eylem kullanılmıştır?
A) 1      B) 2      C) 3      D) 4        E) 5

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem "geniş zamanın şartı"nı oluşturmuştur?
A) Sipariş verdiğimiz parça bugün gelmezse işimiz yarım kalır.
B) Fiyatı gayet uygun, bence bu fırsatı kaçırmayalım.
C) Dizüstü bilgisayarını yanına aldıysa bugün gelmez o.
D) Yarın sabah erkenden yola çıkarsınız.
E) Onunla karşılaşmak istemiyorsan ben gideyim.

(I) Üstelik bir de armağan olarak getirmişlerdi onu bana. (II) Eve geldiği zaman küçücük bir şeydi, (III) acı acı meliyor, boyuna konuşup duruyor, bir şeyler arıyordu. (IV) İlk defa bir keçi yavrusuna sahip olduğum için çocukluk heyecanıyla onu nasıl sevmiştim! (V) Büyük bahçenin bir köşesinde ürkek, çekingen, önüne konan otları yiyor, boyuna sıçrayıp duruyordu olduğu yerde.
18. Parçadaki numaralanmış bölümlerin hangisinde bir sıfat tamlaması ek eylem alarak yüklem olmuştur?
A) I      B) II      C) III      D) IV        E) V

İlgili Sayfa

TYT - AYT Konu Testleri

Cevaplar

1.B  2.A  3.A  4.D  5.D  6.B  7.A  8.E  9.C  10.B  11.D  12.C  13.D  14.A  15.D  16.C  17.A  18.B

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretmemiz için yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.