Dokuzuncu Hariciye Koğuşu

Peyami Safa'nın romanı.
Otobiyografik roman örneğidir.
Kendi yaşadıklarını romana aktaran yazar, roman kahramanına bir isim vermemiştir.
Romanda olaylar Birinci Dünya Savaşı'nın sürdüğü 1915'te geçmektedir.
Edebiyatımızın en başarılı psikolojik romanlarından biridir.
Roman, hatıra defteri olarak kurgulanmıştır.
Romanda geriye dönüş tekniği de kullanılmıştır.
Roman, bir bacağını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olan 15 yaşındaki bir çocuğun verdiği hayat mücadelesi ile bir kıza duyduğu aşkı anlatmaktadır.

Özet

Roman, hastane tasviri ile başlar. Koridorlar, muayene odaları, hastane kokusu ve hastalar ayrıntılı olarak anlatılır. 15 yaşındaki kahraman uzun süredir rahatsızdır. İki kez ameliyat olmasına rağmen sağlığına kavuşamamıştır. Sakat kalma hatta bir ayağını kaybetme ihtimali sürmektedir. Üzüleceğini bildiğinden bu haberi, annesinden gizler. Bunu izleyen günlerde, Erenköy'de oturan ve uzaktan akrabaları Paşa'nın köşküne gider. Köşktekilerin ısrarı üzerine orada kalır. Paşa'nın Nüzhet adında 19 yaşında bir kızı vardır. Nüzhet ile kahraman, çocukluklarından beri arkadaştır. Aralarında duygusal bir yakınlık da vardır. Kahraman, köşkte kaldığı süre içerisinde Nüzhet ile güzel günler geçirir. Nüzhet, kimlik arayışı içindedir. Çocuk, Nüzhet'e âşıktır; Nüzhet bu durumu bilmesine rağmen duygularından emin değildir. Nüzhet, zengin bir ailenin kızı, çocuk ise yoksuldur. Biri sağlıklı, diğeri hastadır. Üstelik arada yaş farkı da vardır.
Nüzhet'in bir doktor talibi vardır. Evde birkaç gün bu olay çocuktan gizlenir. Ancak daha sonra durum açığa çıkar. Paşa, çocuğa bu konu hakkındaki fikrini bile sorar. Bu evliliğe sadece Nüzhet'in annesi taraftardır. Nüzhet'in başlangıçta ilgi görmek hoşuna gider. Çocuk ise Paşa'nın, Doktor Ragıp ile ilgili endişelerine fazlasıyla katılmakta, Nüzhet'in otuz beş yaşındaki koskoca bir insanla anlaşamayacağını düşünmektedir. Evlenme mevzuu ciddileşir. Nüzhet bir karmaşa içindedir. Dr. Ragıp iki üç defa ziyaretlerine gelmiş ve Nüzhet'i istemiştir. Nüzhet böyle bir evlilik yapmak istemez, ancak nasıl bir evlilik arzuladığını da tarif edemez. Tek bildiği böyle evlenmeyeceğidir.
Çocuğun fikirlerinden rahatsız olan yengesi, çocuğun Nüzhet'e olan ilgisini anlayarak Nüzhet'i ondan uzak tutmaya çalışır. Hatta hastalığının bulaşıcı olabileceğini söyler. Yengesinin konuşmalarına kulak misafiri olan çocuk, hemen o gece eve dönme kararı alır. Fakat sabah annesinin köşke gelmesi onu, Erenköy'de kalmaya mecbur eder. Yengesi, Dr. Ragıp Bey'i akşam yemeğine davet etmiştir. Yemekte Paşa ve Dr. Ragıp'ın Fransızca hayranlığına tepki gösteren çocuk, Türkçenin gereksiz yere bozulduğunu ileri sürer ve Paşa'ya muhalif olur. Bu olay, çocuk ile Paşa'nın arasını açar ve Paşa'nın kendisine duyduğu hisler değiştirir. Bu arada Nüzhet'in davranışları da annesinin telkinleriyle oldukça değişmiştir.
Sonunda dönecekleri gün gelir ve annesiyle köşktekilere veda ederler. Çocuğun durumu zamanla daha kötü bir hal alır. Çocuk, çektiği müthiş sızıdan dolayı uyuyamaz, sabah erkenden komşularının yardımıyla hastaneye giderler. Hastanede çocukla Doktor Mithat ilgilenir. Yapılan pansumanlarla çocuğun dizi biraz rahatlar. Bu arada, çocuğun hastalığının ağırlaştığının duyulmasıyla evleri akraba ve yakınları ile dolar. Yapılan bütün muayeneler ameliyata gidilmesinin şart olduğunu ortaya koymuştur. Dizindeki hastalığın aşırı ifrazat yüzünden bacağın bütünüyle kesilmesi ihtimali vardır. Dr. Mithat son olarak güvenilir, alanında uzman bir operatör daha bulur ve o operatör çocuğun bacağını kontrol ettikten sonra bacağın kötü durumda olduğunu söyler. Kahraman dokuzuncu hariciye koğuşunda yatmaya başlar. Uzun süre burada kalan çocuk buhranlar geçirir ve Nüzhet'i sayıklar. Operatörlerin gösterdikleri olağanüstü gayret sayesinde çocuğun bacağı kesilmekten kurtularak sadece birazcık kısalır. Bu arada çocuk, Paşa'nın felç olduğunu ve son bir defa kendisini görmek istediğini, Doktor Ragıp ile Nüzhet'in de evlenmek üzere olduklarını öğrenir. Yapılan pansumanlardan sonra hastaneden çıkacağı gün gelir. Bu arada Nüzhet, Ragıp'la evlenerek Berlin'e gitmiştir.

İlgili Sayfalar

👉 Peyami Safa

👉 Cumhuriyet Dönemi Roman Özetleri

Yararlanılan Kaynaklar

Peyami Safa’nın Romanlarında Kadın ve Kadın Eğitimi, Sinem Bereketli Erdoğan
Dokuzuncu Hariciye Koğuşu İncelemesi; İbrahim Gökpınar, İbrahim Çetiner, Mustafa Orhan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.