Roman Karakterleri Konu Testi 1

Devrinde "Üstat" olarak anılan sanatçının — adlı romanının başkahramanı olan — ; dadıların, uşakların ve özel hocaların elinde büyümüştür. O, diğer tüm züppe tipler gibi gösterişe dayanan tüketimin pençesindedir. Ait olduğu dünyaya yabancılaşan bu tipin yetersiz Fransızcasıyla caka satması ise içine düştüğü kimlik yoksunluğunun en büyük delilidir.
1. Yukarıda boş bırakılan yerlere, sırasıyla aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi gerekir?
A) Felatun Bey ile Rakım Efendi, Felatun Bey
B) Araba Sevdası, Bihruz
C) İntibah, Ali Bey
D) Bahtiyarlık, Senai Efendi
E) Çengi, Daniş Çelebi

2. Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti'nin son yıllarında yaşanan toplumsal değişimin bir konakta yaşayan insanların hayatlarından yola çıkılarak anlatıldığı Kiralık Konak adlı romanın kahramanlarından biri değildir?
A) Seniha
B) Faik Bey
C) Ahmet Kerim
D) Hakkı Celis
E) Naim Efendi

—, Peyami Safa'nın Milli Mücadele sırasında İstanbul'daki bir çevreyi anlattığı — romanının önde gelen tiplerinden biridir. İyiler-kötüler karşıtlığının kurulduğu romanda o, "kötüler" tarafında yer alır. İçinde bulunduğu toplumsal çevre de tıpkı onun gibi memleket meselelerinden uzak ve gayrimillî bir hayat süren bir yapıya sahiptir.
3. Yukarıda boş bırakılan yerlere, sırasıyla aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi gerekir?
A) Behiç, Sözde Kızlar
B) Samim, Yalnızız
C) Şinasi, Fatih-Harbiye
D) Orhan Şakir, Biz İnsanlar
E) Nihat, Mahşer

4. Aşağıdakilerden hangisi Ahmet Hamdi Tanpınar'ın dört bölümden oluşan Huzur adlı romanındaki bölümlerden biri değildir?
A) İhsan
B) Nuran
C) Suat
D) Fahir
E) Mümtaz

Romanın ana karakteri romantik ve hayalperest bir tiptir. O, bir anlamda Servetifünun neslinin bir sembolüdür. Onun en büyük hayali ise bir şiir kitabı çıkararak para ve şöhrete kavuşmaktır ancak romanın sonunda hayatın acı gerçekleri karşısında hayal kırıklığına uğramaktan kurtulamayacaktır.
5. Yukarıda sözü edilen roman ve kahramanı aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?
A) Mai ve Siyah, Ahmet Celal
B) Eylül, Necip
C) Aşk-ı Memnu, Adnan Bey
D) Eylül, Süreyya
E) Mai ve Siyah, Ahmet Cemil

Küçük yaşta anasız babasız kalan Râkım’ı dadısı Fedayi Kalfa büyütmüştür. Her şeye rağmen iyi yetişen ve oldukça iyi bir gelire ulaşan Râkım, dadısına yardım etsin diye bir cariye satın alır. Dadısı kendisine yoldaş olarak gördüğü kıza — adını verir. Toplumsal cinsiyet normlarıyla uyumlu davranışlarıyla ön plana çıkan bu güzel Çerkez kızı, evde aldığı eğitimle zamanla ideal bir kadına dönüşecektir.
6. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi gerekir?
A) Canan
B) Dilber
C) Mahpeyker
D) Dilaşup
E) Periveş

Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun — romanı 1921 Sakarya Meydan Muharebesi ile Cumhuriyet’in yirminci yıl dönümü arasındaki yirmi iki yıllık bir zaman dilimini ele alır. Romanın kahramanı —, bu üç dönemi birbirine bağlar. Kahramanın özel hayatında yaşadığı bu maceralı dönemler Ankara'nın da üç ayrı dönemini yansıtmaktadır.
7. Yukarıda boş bırakılan yerlere, sırasıyla aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi gerekir?
A) Yaban, Emine
B) Kiralık Konak, Seniha
C) Sodom ve Gomore, Leyla
D) Ankara, Selma
E) Hüküm Gecesi, Samiye

Yazarın Millî Mücadele yıllarını konu alan bu romanın hareket noktası Anadolu insanıdır. İstanbullu Hoca, Çolak Salih, Reis Bey, Doktor Haydar ve Ali Emmi gibi halktan insanlar romanın öne çıkan kahramanlarıdır. Roman dikkatle okunduğunda görülecektir ki kurguda yer alan bu şahısların her biri Millî Mücadele yıllarının farklı birer unsurunu simgelemektedir.
8. Yukarıda sözü edilen roman aşağıdakilerden hangisidir?
A) Abdülhamit Düşerken
B) Ateşten Gömlek
C) Küçük Ağa
D) Dikmen Yıldızı
E) Sodom ve Gomore

Yılanların Öcü romanı, Burdur’un seksen evlik Karataş köyünde geçer. Vali, şehre bir heykel yaptırmak için köylere salma salar. Karataş köyünün muhtarı, bu parayı temin etmek için Kara Bayram’ın evinin önünü ihtiyar heyeti üyesi Haceli’ye satar. Bayram’ın annesi —, bu işe karşıdır ve bunu muhtar ve yandaşlarının bir zulmü olarak algılar. Köy gerçekliğini anlatan romanda zalim muhtar ve varlıklı Haceli ile mücadele bir süre sonra bu yaşlı kadına kalacaktır.
9. Parçada bırakılan boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) Meryemce
B) Irazca Ana
C) Nilüfer Hatun
D) Balkız
E) Behice Ana

Eser, Türkiye’nin toplumsal değişmelerinden doğan bunalımlarını konu almaktadır. Bu bağlamda romanın başkişisi olan — iki erkek arasında seçim yapmak zorunda kalacaktır. Onun yaşadığı kararsızlık daha çok bu iki erkeğin temsil ettikleriyle ilgilidir. Şinasi giyimi, çalmaktan hoşlandığı enstrümanı, düşünüş ve yaşayış tarzıyla Doğu’ya; Macit ise aynı konulardaki farklılıklarıyla Batı’ya karşılık gelmektedir. (www.yksedebiyat.org)
10. Parçada bırakılan boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) Vedia
B) Neriman
C) Muazzez
D) Nermin
E) Mebrure

O, sadece çocukları ve eviyle meşgul olan tipik bir Türk kadınından ziyade vatanın içinde bulunduğu sıkıntılı süreci tüm benliğiyle hissedip bu uğurda canını ortaya koyan İzmirli bir vatanseverdir. Romanda karşıt güç durumunda bulunan Salime Hanım ve bir İngiliz muhabiri olan Mister Cook’un Türk milletini aşağılayan sözleri karşısında sergilediği tavır da idealize edilmiş bir Türk kadını olduğunun göstergelerinden biridir.
11. Parçada sözü edilen roman ve kahramanı aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir?
A) Vurun Kahpeye, Aliye
B) Tatarcık, Lale
C) Seviyye Talip, Seviyye
D) Sinekli Bakkal, Rabia
E) Ateşten Gömlek, Ayşe

12. Aşağıdakilerden hangisi Reşat Nuri Güntekin'in öğretmen karakterlerinden biri değildir?
A) Feride (Çalıkuşu)
B) Zehra (Acımak)
C) Ali Şahin Efendi (Yeşil Gece)
D) Ali Rıza Bey (Yaprak Dökümü)
E) Ömer (Kan Davası)

—, — adını verdiği tek romanında II. Abdülhamit, Meşrutiyet ve Mütareke Dönemi İstanbul’u — isimli başkahramanının gözünden anlatır. Eserde Osmanlı Devleti'nin çöküş yıllarında özellikle toplumun üst katmanlarının nasıl korkunç bir ahlâk bozukluğu içinde olduğu gösterilmeye çalışılmıştır.
13. Yukarıda boş bırakılan yerlere, sırasıyla aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi gerekir?
A) Mithat Cemal Kuntay, Üç İstanbul, Adnan
B) Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Kiralık Konak, Naim Efendi
C) Aka Gündüz, Dikmen Yıldızı, Yıldız
D) Ahmet Hikmet Müftüoğlu, Gönül Hanım, Gönül
E) Reşat Nuri Güntekin, Kan Davası, Ömer

Üç romanı da hatıraya dayalı olan yazarın eserlerinde olaydan çok üslup ve karakter öne çıkar. Bu nedenle daha çok bir karakter romancısı olarak kabul edilen yazarın üç karakteri de zamana ayak uyduramayan ve kendilerine has tuhaflıkları olan tiplerdir.
14. Parçada sözü edilen yazarın üç romanındaki üç ana karakter aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir?
A) Nasuh Efendi, Ruşeni Bey, Ali Nizami Bey
B) Nasuh Efendi, Hacı Vamık Bey, Ruşeni Bey
C) Fahim Bey, Nasuh Efendi, Ali Nizami Bey
D) Ruşeni Bey, Fahim Bey, Hacı Vamık Bey
E) Fahim Bey, Hacı Vamık Bey, Ali Nizami Bey

Yusuf Atılgan, bu romanında — adındaki otel kâtibinin kendi hâlindeki dünyasını anlatır. Kâtibin karakteri ve ruh hali, genel çerçevede romana yön verir. O; hasta ruhlu diye tanımlanabilecek, insanlarla iletişim kurmakta zorlanan, birtakım saplantıları olan bir tiptir.
15. Parçada bırakılan boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) Selim
B) Tokuç Ali
C) Zebercet
D) Bay Muannit
E) Kâmil



İlgili Sayfalar


Cevaplar

1.B  2.C  3.A  4.D  5.E  6.A  7.D  8.C  9.B  10.B  11.E  12.D  13.A  14.E  15.C

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.