Tuhaf Bir Kadın

Leyla Erbil romanı.
1971 yılında yayımlanan roman "Kız", "Baba", "Ana" ve "Kadın" olmak üzere dört bölümden oluşur.
Eserde toplumun değerleri ile çatışan genç bir kadının erkek egemen topluma karşı verdiği mücadele anlatılır.
Roman, Nermin’in hayatının anlatıldığı yirmi yıllık bir süreyi kapsar. 
Okuyucu, toplumda aydın bir kadın olarak onaylanmak isteyen Nermin’in yirmi yıl içinde geçirdiği değişime tanık olur.
Nermin özellikle geleneksel ahlak değerlerini temsil eden annesi Nuriye Hanım ile çatışma yaşar. Bunun yanında Nermin, fakülteden arkadaşlarının temsil ettiği erkek egemen edebiyat dünyasına karşı da mücadele eder.
Günlük şeklinde tutulmuş notlardan oluşan ilk bölüm, Nermin’in, arkadaşı Meral’in ağabeyi Bedri ile evlenmesiyle sona erer. 

İkinci bölümde Nermin’in 55 yıl gemilerde çalışmış olan, yatalak babası Hasan Efendi’nin hayatı, geriye dönüş ve bilinç akışı teknikleriyle aktarılır. Hasan Efendi’nin denizcilik anıları anlatılırken Türkiye Komünist Partisinin kurucularından Mustafa Suphi'nin ölümü hakkındaki bilgi ve belgelere de yer verilir. İkinci bölüm, Hasan Efendi’nin ölmesiyle sona erer.
Üçüncü bölümde, Hasan Efendi için verilen mevlitte, Nuriye Hanım'ın eve gelen misafirleri kovmasıyla yaşanan kargaşa anlatılır. -Miş’li geçmiş zaman kipinin kullanılması nedeniyle anlatılanlar bir rüya izlenimi verir.
Son bölümde, kocası Bedri tarafından terk edilen Nermin’in, bir otel odasında tek başına geçirdiği birkaç saat anlatılır. Bu süre içinde, Nermin’in "halk"a ulaşma sevdası uğruna kocasıyla birlikte Taşlıtarla'ya taşınmaları, burada yaşadığı hayal kırıklığı anlatılır. Bunun yanında Bedri ile olan evliliği ve cinsel hayatında yaşadığı sorunlar da geriye dönüşlerle aktarılır.
Roman, Nermin’in, hayranlık duyduğu bazı devrimci lider ve yazarlarla birlikte olduğu sanrılarıyla sona erer.

İlgili Sayfalar



Yararlanılan Kaynak

Leyla Erbil'in Romanlarında Cinsellik Sorunsalı, Hülya Dündar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.