Afife Anjelik

Recaizade Mahmut
Ekrem
Recaizade Mahmut Ekrem'in kaleme aldığı ilk oyun.
1870'de yayımlanan eser, dört perdelik bir melodramdır.
Eserin konusu Batı kaynaklı bir efsaneden alınmıştır.
Yazar, oyunda sanat yapma kaygısıyla Arapça ve Farsça sözcüklere bolca yer vermiştir.
Eser, sahne teknikleri açısından da kusurludur.

Konu

Oyunda Kontes Anjelik’in, kocasının en güvendiği adam olan Jozef’in iftiralarına uğraması üzerine yaşadığı dram anlatılmaktadır. Mutlu sonla biten eserde Anjelik, kendisini ve kocasının iktidarını elde etmek isteyen Josef'e rağmen kocasına sadık kalacaktır. İdealize edilmiş bir karakter olan Anjelik; fedakâr, sadık, güvenilir, duygulu bir kadındır.

Özet

Kont Mişel, savaşa giderken karısı Anjelik'i çok güvendiği adamı Josef ’e emanet eder. Bu güvene rağmen Josef, hem iktidarı hem de âşık olduğu Anjelik’i elde etmek ister. Reddedilen Jozef, amacına kavuşmak için Kontes'e iftira atar. Anjelik, sadık kölesi Filip ile dertleşirken Jozef ve adamları Kontu aldattığı gerekçesiyle genç kadını zindana atarlar. Hamile olan Kontes, çocuğu Anna'yı zindanda doğurur.
Bu iftira Konta bir mektup ile ulaştırılır. Kont kendisine gönderilen mektupta yazılanlara inanarak eşini boşar. Hakkında idam kararı verilen Anjelik, gururunu korumak adına her şeye göğüs gerer. Tek amacı er ya da geç kocasına gerçekleri anlatabilmektir. Bir mektup yazarak en çok güvendiği hizmetçisine verir.
Saraydaki görevlilerin Jozef'in çevirdiği entrikalardan haberdar olması kendisini ölüme hazırlayan Kontes'i idamdan kurtarır. Cellatlar tarafından serbest bırakılan Kontes, kızıyla saraydan kaçarak ormana sığınır.
Savaştan dönen Kont Mişel hem karısının yazdığı mektup hem de sadık yaveri Fransuva'nın uyarıları sayesinde gerçeklerin farkına varmıştır. Mahkeme edilen Jozef idam edilir. Karısı Anjelik'in hayatta olabileceğine ihtimal vermeyen Kont, kendini avutmak için sık sık ava çıkar. Avlandığı bir gün ormanda karısı ve kızı ile karşılaşır. Karısından af diler ve eski hayatlarına geri dönerler.

Yazarın Diğer Oyunları

👉 Atala yahut Amerika Vahşileri

👉 Çok Bilen Çok Yanılır

İlgili Sayfalar

👉 Tanzimat Tiyatro Özetleri

Yararlanılan Kaynaklar

Recaizâde Mahmut Ekrem’in Tiyatroları, Selda Uygur Gürbüz
Tanzimat Tiyatrosunda Avrupalı Kadınlar ve "İffet" Meselesi, Refika Altıkulaç Demirdağ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.