Üstkurmaca

  • Postmodern anlatım tekniklerinden biridir.
  • Üstkurmaca, romanın nasıl oluştuğunun hikâyesidir.
  • Başka bir deyişle yazar; kurmacanın gerçek olmadığını, bu kurmacanın da içinde bir kurmaca barındırdığını göstermeye çalışır (anlatı içinde anlatı / hikayenin hikayesi).
  • Yazar, oluşturduğu kurguyu eserin içinde kendisiyle veya okurla sohbet ederek açıklamaya çalışır.
  • Anlatıcının okurla sohbet etmesi postmodernizmin romantizm akımından aldığı bir mirastır.
  • Modernizm gerçeği anlattığını iddia ederken postmodernizm, okuyucusuna kurmaca bir metin okuduğunu hatırlatır.
  • Sonuç olarak postmodern yazarın amacı, kurguladığı eser üzerinden doğrudan bir mesaj vermek değildir.
  • Bu tip eserlerde önemli olan metnin neyi anlattığı değil, nasıl kurgulandığıdır. 
Üstkurmaca Örnekleri
Örnek 1
Uyumasından yararlanıp onun hakkında sessizce bilgi verelim. Özel hayatlarında hareketsiz ve başarısız olan Çehov kahramanları gibi kederliydi hep. Keder konusuna daha sonra çok döneceğiz. Kendisine adının ilk harfleriyle Ka denmesini tercih ettiğini, bu kitapta da öyle yapacağımı hemen söyleyeyim. Şimdi Erzurum garajından ayrıldıktan sonra yolculara iyi seyahatler dileyen şoför gibi ben de ekleyeyim: Yolun açık olsun Ka... Ama sizi kandırmak istemem; Ka'nın eski bir arkadaşıyım ve Kars'ta başına gelecekleri daha bu hikâyeyi anlatmaya başlamadan biliyorum ben. (Kar - Orhan Pamuk)
Örnek 2
Pınar Kür'ün "Bir Cinayeti Romanı", kurgu içinde kurgu (roman içinde roman) şeklinde tasarlanan postmodern bir cinayet romanıdır. Romanın ana karakteri tanımış bir kadın yazar olan Akın Erkan'dır. Yazar, "Ölümün Vazgeçilmez Çekiciliği" adıyla bir dedektif romanı yazmaktadır. Akın Erkan, eskiden tanıdığı ancak yıllardır görmediği kimselerden yeni romanı için kendisine yardım etmelerini ister. Bu kişiler kendi hayatları hakkında birer günlük tutarak yazdıklarını posta yolu ile yazara ulaştıracaktır. Yani roman, mektuplar ve günceler halinde kurgulanmıştır. Olaylar bu mektuplar doğrultusunda gelişir ve okur da bu mektuplar sayesinde olan bitenden haberdar olur. Yazar da bunları olduğu gibi veya üzerinde birtakım değişiklikler yaparak romanına koyacaktır. 
İlgili Sayfalar
Yararlanılan Kaynak
  • Postmodern Anlatıda Bir İmkan Olarak Üstkurmaca ve Murathan Mungan Öykülerine Yansımaları, Yusuf Aydoğdu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.