18 Aralık 2020 Cuma

Hisarcılar Konu Testi

1. Aşağıdakilerden hangisi Hisarcılar için yanlış bir bilgi içermektedir?
A) İkinci Yeni hareketine bir tepki olarak ortaya çıktılar.
B) Geçmişle bağlarını koparmadan yeniye ulaşmak istediler.
C) Şiir ve yazılarında ideolojik yaklaşımlardan uzak durdular.
D) Eserlerini milli manevi değerleri öne çıkaran bir anlayışla yazdılar.
E) Türkçedeki tasfiye hareketine karşı çıkarak eserlerinde yaşayan Türkçeyi kullandılar.

2. Aşağıdakilerden hangisi Hisarcılar olarak bilinen şairlerden biri değildir?
A) Mehmet Çınarlı
B) Asaf Halet Çelebi
C) Gültekin Samanoğlu
D) Mustafa Necati Karaer
E) Munis Faik Ozansoy

Çınarlı, Yedigün, Yarımay ve Çınaraltı gibi dergilere çok genç yaşta şiir göndermeye başlamış sonrasında kurucularından biri olduğu Hisar dergisinin başyazarlığını ve yöneticiliğini üstlenmiştir. "Güneş Rengi Kadehlerle" adını verdiğini ilk kitabını 1958'de yayımlayan sanatçı; Maliye Bakanlığında çalışmış, Sayıştay ile Anayasa Mahkemesi üyeliklerinde bulunmuştur.
3. Parçada bahsedilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
A) İlhan Geçer
B) Nevzat Yalçın
C) Bedri Rahmi Eyüboğlu
D) Fazıl Hüznü Dağlarca
E) 
Mehmet Çınarlı 

4. Hisarcıların şiir anlayışları aşağıdakilerden hangisine daha yakındır?
A) Mavicilere
B) Garip Akımına
C) Toplumcu Şiire
D) II. Yenicilere
E) Beş Hececilere

Edebi bir çevrede yetiştiğini "Şair değilim sade / Şair oğlu şairim" diyerek ifade eden sanatçı Servetifünun ve Fecriati şairi Faik Ali'nin oğludur. Şiir anlayışında Ahmet Haşim ile Yahya Kemal Beyatlı'dan etkilenen şairin şiirlerinde sembolizmin etkileri görülür. Şiir dışında deneme türünde de eser veren sanatçının, konusunu Yunan mitolojisinden alarak hece ölçüsüyle kaleme aldığı "Medea" adlı bir de tragedyası vardır.
5. Parçada bahsedilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Bekir Sıtkı Erdoğan
B) Feyzi Halıcı
C) Munis Faik Ozansoy
D) 
Gültekin Samanoğlu 
E) 
İlhan Geçer 

Hisarcılara göre geleneğe dayanmayan hiçbir sanatçı kalıcı olamazdı. Bu yüzden şiirlerini ... "Ne harabi ne harabatiyim / Kökü mazide olan âtiyim" beytini kendilerine rehber edinerek yazdılar.
6. Parçadaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) Ahmet Haşim'in
B) Yahya Kemal'in
C) Ahmet Hamdi Tanpınar'ın
D) Tevfik Fikret'in
E) Namık Kemal'in

Azerbaycan'dan Anadolu'ya göçmüş bir sülaleye mensuptur. Sanatçı, şiirleri ve gezi yazılarıyla bu mirası yaşatmak için çabalamıştır. Anadolu, anne, aşk ve Türk dünyası şiirlerinde öne çıkan temalardır. "Anne" temasına verdiği önem nedeniyle "Ana Şairi" olarak da bilinen sanatçı, şiirlerini toplu olarak 2013 yılında "Harman" adıyla yayımlamıştır.
7. Parçada bahsedilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Gültekin Samanoğlu
B) Nevzat Yalçın
C) Cahit Zarifoğlu
D) Yavuz Bülent Bakiler
E) Erdem Bayazıt


8. Aşağıdaki ifadelerden hangisi Hisarcıların sanat anlayışlarına daha yakındır?
A) Şiirde önemli olan, geleneği zamanın şartlarına göre geliştirmektir.
B) Şiir, bir söz söyleme sanatıdır; vezin ve kafiyeye ihtiyacı yoktur.
C) Söz sanatları ve imge şiir için gereksizdir.
D) Günlük konuşma diliyle şiir yazılamaz.
E) Folklorik ögeler şiirin bugünkü entelektüel niteliğini taşıyacak güce sahip değildir.

Asker kökenli bir bürokrat olan sanatçının ilk şiir kitabı "Sevmek Varken" 1972'de yayımlandı. Manzum olarak kaleme aldığı Kerem ile Aslı eseriyle 1985 yılında Yazarlar Birliği tarafından "Yılın şairi" seçilen sanatçı gelenekten beslenen özgün bir anlayışa sahiptir. Şiirlerinde hayal ve imgeye yer veren sanatçının eserlerinde korku, ölüm, sıkıntı, acı, hüzün, kaçma isteği ve hayattan şikayet temaları öne çıkar.
9. Parçada bahsedilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
A) 
Bekir Sıtkı Erdoğan 
B) 
Behçet Necatigil 
C) 
Özdemir Asaf
D) 
Mustafa Necati Karaer 
E) Nevzat Yalçın

10. Aşağıdaki eserlerden hangisi farklı bir sanatçıya aittir?
A) Üsküp'ten Kosova'ya
B) Türkistan Türkistan
C) Sözün Doğrusu
D) Azerbaycan Yüreğimde Bir Şahdamardır
E) Kuşlar ve İnsanlar

Şiirlerinde toplumsal olaylara ve ideolojik yaklaşımlara yer vermeyen sanatçı; hüzün, gurbet, aşk ve ayrılıklar şairi olarak tanındı. "Bülent Nafiz" takma adıyla eleştiriler de yazan sanatçı, Hisar dergisinin uzun bir süre yayın müdürlüğünü de yürütmüştür.
11. Parçada bahsedilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
A) 
İlhan Geçer 
B) Selahattin Batu
C) 
Gültekin Samanoğlu
D) 
Kemalettin Kamu 
E) Feyzi Halıcı

12. Aşağıdaki dizelerden hangisi Hisarcılara ait olamaz?
A) Bu eller kaç günahın, kaç sevabın sahibi?
Kalem tutan, el tutan, ara sıra gül tutan;
Dikeni kanatsa da ille gül, ille de gül.
B) Bir hatıradır, gençliğe ait, unutulmaz,
Rüya gibi bir şeydi, bugün yâdı da bir haz..
Yaş yirmi, gurup vakti ve mevsim daha ilkyaz,
Tâ fecre kadar sürdü o rüya Kalamış'ta...
C) Bu çeşmeler hep böyle akmayacak
Bunca tedirginlikler, bunca yasak
Sevmek varken
D) Tekmil haklar alınır
Tekmil hürriyetler kısılır
Tekmil köşe başları, tekmil kapılar tutulur
Gökyüzü tıkılır dört duvar içine
E) Düş bile olsa bir gün
Dönüversek o yeşil yıllara
Canlansa gümüş çerçevedeki resim
Annem içli içli bakmasa ufuklara

1949'da Harp Okulundan mezun oldu. On yıl sonra kendi isteğiyle ordudan ayrılarak Basın Yayın Genel Müdürlüğünde çalışmaya başladı. Adını ilk olarak 1948'de Çınaraltı dergisinde yayımlanan "O Kadın" şiiriyle duyurdu. Halk ve divan şiiri geleneğinden yararlanan şairin şiirlerinde aile, yaşama sevinci, kadın, aşk, memleket sevgisi, yalnızlık, gurbet temaları öne çıkar. Şiirlerini Alacakaranlık ve Uzun Vuran Gölge adlı kitaplarda toplayan sanatçı Hisar dergisinin kurucularından biridir.
13. Parçada bahsedilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
A) 
Cahit Külebi
B) 
Gültekin Samanoğlu
C) Feyzi Halıcı
D) 
Yavuz Bülent Bakiler
E) 
Mustafa Necati Karaer

Hisarcıların şiirde anladıkları başka, benimki başka. Onlar benim sevdiğim şeyleri beğenmiyor, dudak büküyorlar, ben de onların şiirlerinden hoşlanmıyorum. Onlar "akıllı uslu" şiirler istiyor. Bense yenilik uğruna biraz deliliği, saçma sapan söylemeyi de hoş görüyorum."
14. Aşağıdaki dizelerden hangisi parçadaki yazarın "hoş gördüğü" şairlerden birine ait olamaz?
A) Gemliğe doğru
Denizi göreceksin
Sakın şaşırma
B) Ne atom bombası
Ne Londra Konferansı
Bir elinde cımbız,
Bir elinde ayna
Umurunda mı dünya
C) Hayvanlar konuşmadıkları için
Kim bilir ne güzel düşünürler
Tıpkı ellerimiz gibi
Ah okumaya başlamadan önce
Çiçeklere su vermek lazımdır
D)Demeden yakın ırak
Bulutlarla savrulup, ırmaklarla akarak
Sana anne diyen dilleri kıskanarak
Kapına geldiğimin farkında mısın?
E) Pencere en iyisi pencere
Geçen kuşları görürsün hiç olmazsa
Dört duvarı göreceğine

İlgili Sayfalar

Hisarcılar

AYT Edebiyat Konu Testleri

Cevaplar

1.A 2.B 3.E 4.E 5.C 6.B 7.D 8.A 9.D 10.E 11.A 12.D 13.B 14.D

2 yorum:

  1. 1. soru yanlış değil mi ya garipçilerle 2. yenicilere karşı çıkmadılar mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hisar, Garipçilere ve sosyalist şiire bir tepki olarak bir araya gelen şairlerin çıkardığı fikir ve sanat dergisidir. Hisar dergisinin çıkışı 1950'dir. İkinci Yeniciler ise 1950'li yılların ikinci yarısından sonra görülür.

      Sil

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretmemiz için yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.