Tevfik Fikret'in Şiirleri

Tevfik Fikret
Servetifünun Dönemi

👉 Mai Deniz ve Günümüz Türkçesi

👉 Balıkçılar (Manzum Hikaye)

👉 Hasta Çocuk (Manzum Hikaye)

  • Açıklama: Fikret, "Hasta Çocuk" ya da "Balıkçılar" gibi şiirlerde halktan insanların yaşamına eğilir. Acıma duygusu ile yazılan bu şiirlerde şair, henüz toplumsal dengesizliklere ya da haksızlıklara bir vurgu yapamasa da bu manzumeler gelecekte yazacağı şiirlerinin habercisi olacaktır.
1901 Sonrası
  • Açıklama: Servetifünun sonrasında Fikret artık idealizm, Batı seviyesine ulaşma, hürriyet, yurtseverlik gibi konuları işler.

  • Açıklama: Sis şiiri, şairin baştan sona karamsar ve kötümser bir ruh haliyle istibdat devri İstanbul'una lanet okuduğu şiirdir. Şair, söylediklerini Meşrutiyet'in ilanı sonrasında (Rücu şiiri ile) geri alacaktır.
  • Açıklama: Türk edebiyatının en başarılı didaktik şiirlerinden biridir. Şair, şiirde eğitim için İskoçya'ya gönderdiği oğlu Haluk'a ve onun nezdinde tüm gençliğe seslenmektedir.
  • Açıklama: Şiirde Fikret, doğrudan oğluna (gençliğe) seslenerek gelecekten beklentilerini ifade eder. Ülkenin yaşadığı karanlık sonsuza dek sürmeyecektir. Gençlik tüm kimliği ve bedeniyle geleceğin kendisidir. Ve ümit gençliktedir. Bu karanlığı aydınlatacak olan da gençlerdir.
  • Açıklama: Millet Şarkısı, 1908'de 2.Meşrutiyet'in ilanından on beş gün önce İttihat ve Terakkinin isteği üzerine yazdığı şiirdir.
  • Açıklama: Şiirin adında geçen "95" ile kastedilen Hicri 1295'tir. 1295 (Miladi 1878) II. Abdülhamit'in I. Meşrutiyet'e son verdiği tarihtir. Fikret, 1912'de kaleme aldığı bu şiiri İttihat ve Terakki'nin Meclis'i kapatması üzerine yazmıştır. Şair, eserinde özetle umutların bir kez daha boşa çıktığını, hiçbir şeyin değişmediğini, yasaların ayaklar altına alındığını söyler. Şiirin dördüncü bendinde "açgözlü taç" ya da "uğursuz baykuş" sözleri ile kastedilen II. Abdülhamit'tir. Şair, beşinci bentte 1878 ile 1912'de yaşananları karşılaştırarak hiçbir şeyin değişmediğini ifade eder.
  • Açıklama: 1912'de yapılan seçimler sonrası yazdığı Han-ı Yağma (Yağma Sofrası) şiiri ile devleti ele geçirenlerin (İttihat Terakki) milletin malını aralarında nasıl paylaştıklarını ve soygunculuktan başka bir şey düşünmediklerini anlattığı şiirdir.
  • Açıklama: Tevfik Fikret, Tarih-i Kadim (1905) şiiri ile tarihe ve tüm dinlere cephe almıştır. İnancın karşısına aklı koyan şair, şüphelerini çekinmeden mısralara dökmüştür. Tarih-i Kadim, birçok tepki alır. Bunlardan en sert olanı Mehmet Akif Ersoy'un söyledikleridir.  şair, Tarih-i Kadim'e Zeyl'i yazarak din konusundaki düşüncelerine bir kere daha açıklık getirir. Fikret'in şiirde "Molla Sırat Hazretleri" ile kastettiği Mehmet Akif Ersoy'dur.
Gençliğe Hitap Ettiği Şiirler
  • Açıklama: II. Meşrutiyeti bayram havasında karşılayan Fikret, İttihat ve Terakki'nin politikaları sonrasında çok geçmeden bir kez daha hayal kırıklığına uğrar. Siyasetten ümidini kesen şair, ülkenin kurtuluşunu sadece gençlerde görmeye başlar. 
👉 Haluk'un Bayramı ve Günümüz Türkçesi


  • Açıklama: Promete, Yunan mitolojisine göre Tanrılar Kralı Zeus’un insandan esirgediği ateşi insanlara veren tanrıdır. Fikret şiirde aklın, özgürlüğün ve insan iradesinin sembolü olan Promete'nin üzerinden beklentilerini dile getirir.
Şermin'den
  • Açıklama: Şermin, 1915 yılında çocuklar için sade bir dil ve hece ölçüsü ile yazdığı şiirlerden oluşan kitabıdır.
👉 Ağustos Böceği ile Karınca

5 yorum:

  1. Bu türkçelendirmeleri kimlerin yaptığını da yazarsanız çok memnun oluruz. Tebrikler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Beğenmiş olmanıza sevindim, teşekkür ederim.
      Sayfadaki tüm çalışmalar bana aittir. Çalışmalarımda yararlandığım kaynak ya da kaynaklar varsa sayfanın altında özellikle belirtiyorum.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederiz. Emeğiniz için...

      Sil
  2. Tevfik Fikretin yaşamı boyunca 1870 1915 yili sürecinde şaire ilham kaynağı olan kamudaki usulsüzlüklerın 2022 de devam etmesi tesadüf olmayıp gen takip ettiği Abdul Hamitcilerin o günlere özenmelerinden kaynaklı eksik Şair Teyfik Fikretin yokluğu veya Teyfik Fikret gibi sairlerin olmayışı.

    YanıtlaSil
  3. Elinize, emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil

Desteğiniz bizim için önemli. Daha iyi içerikler üretebilmemiz için hem "Takip Et" butonuna tıklayarak hem de yorumlarınızla bize destek olabilirsiniz. Ayrıca sayfaya daha rahat ulaşmak için sayfamızı sık kullanılanlar klasörüne eklemeyi unutmayınız.